Openhartig, Wat kost een trouwfotograaf?
Aug 01, 2019

Wist je dat er een grote misvatting bestaan over wat fotografen nu eigenlijk verdienen? Nou ja eigenlijk alle zzp'ers!  Ik heb het er wel eens over met mensen en andere zzp'ers en er word eigenlijk altijd vanuit gegaan dat we 'rijk' zijn. Ik wil dit eerlijke verhaal graag met jullie delen want SPOILER ALERT: Dat is niet zo.


Als aanstaand bruidspaar gaat er een wereld voor je open wanneer je trouwen intypt op google, eindeloze informatie over locaties, taarten, babsen, kleding, styling, bloemen en natuurlijk fotografen. Het aanbod is enorm! Iets met bomen en bossen hahaha. Hoe dan ook de keuze is reuze en er zijn een boel verschillen. Tijd voor wat eerlijke informatie dus!

Om de vraag wat kost een fotograaf aan jullie te kunnen beantwoorden moeten we eerst zelf gaan rekenen. Een trouwfotograaf levert in principe diensten en producten en afhankelijk van het werkgebied, ervaring en awards kunnen  er nogal wat verschillen zijn onderling. zo zal een startende fotograaf niet zoveel vragen omdat die nog geen klanten heeft en ze graag wil aantrekken. 
 
Met alleen camera's en een paar lenzen ben je er als fotograaf niet. Apparatuur slijt en om betrouwbare camera's te hebben moeten deze geregeld vervangen worden, elke camera tussen de 2000 en 4000 of meer en de lenzen vanaf 1500 euro. Maar laten we ook de geheugenkaarten en alle externe harde schijven niet vergeten (voor alle back-ups). 

De foto's die in de camera zitten zijn niet direct te printen ze moeten echt eerst door onze programma's heen worden gehaald. Hiervoor zijn bijvoorbeeld kostbare computers, schermen, calibratie apparatuur maar ook beeldbewerkingsprogramma's nodig, je verwacht het misschien niet.. maar die moeten ook elke maand betaald worden. Andere materialen zoals flitsers en accu's maar ook websites, apparatuur verzekeringen, aansprakelijkheidsverzekeringen, online opslag, fotogalerijen, verzendkosten, reiskosten en zelfs de zakelijk bankpas moet betaald worden. Ik zal heus niet de hele lijst opnoemen, Ik denk dat jullie hem wel snappen, het is meer dan het lijkt ;) 


Wist je dat ik het liefst iedereen een fotoalbum meegeef?
Bij bruiloften en de van bolle buik naar baby zit hij er  standaard bij. Weet je waarom? Het is zo zonde wanneer foto's ergens in een mapje op een computer of telefoon staan. Dus ik geef jullie een mooi album! Deze worden gemaakt in software die de kwaliteit van de foto's niet beïnvloeden. Je raad het al.. dat kost ook geld hahaha! Maar dat geeft niet want met zo'n album kunnen jullie later met kinderen en kleinkinderen nog eens terug kijken. Je snapt natuurlijk dat ook hier werkuren voor mij in gaan zitten, ze zijn speciaal voor jou gemaakt dus geen grote oplage en worden handgemaakt met de mooiste materialen hierdoor ligt de prijs natuurlijk hoger dan een simpel papieren albumpje. Wist je dat: de verzendkosten van 1 album 20 euro is? Daarom bestel ik er meer tegelijk dan kan ik de prijs leuk houden voor jullie! :D


Fotografen bieden zich meestal aan op basis van het aantal uren. We maken een gemiddeld aantal beelden en op basis daarvan weten we ongeveer hoeveel uren selectie en nazorg nodig zal zijn. Het gemiddelde voor een trouwreportage van 6 uur is 1200 inclusief album. En nu denk je hé maar dat is goudgeld! Want 1200 gedeeld door 6 uren werk is 200 per uur! Maar wanneer je dus rekening houd met alle kosten, belastingen, afschrijvingen, investeringen, verdient een fotograaf gemiddeld 6 euro per gewerkt uur. Wist je dat het minimum loon 9,33 is? Dat is dus zonder een pensioen te kunnen opbouwen. Je kan dus al twee dingen zeggen over fotografen, ze houden van hun werk en zijn harde werkers! Want ik kan mij niet voorstellen dat er veel mensen ergens solliciteren voor dit uurloon, hahaha.  Ik werk bijvoorbeeld liever het dubbele dan dat ik torenhoge prijzen vraag voor mijn fotografie, maar ik kan dat doen, want ik heb bijvoorbeeld geen kinderen. Al zullen de prijzen bij mij en menig fotograaf (of andere zzp'er) omhoog gaan vanwege nieuwe wetten en principe akkoorden die zowel ons willen helpen een normaal minimumloon te krijgen als ons verplichten dure verzekeringen af te sluiten.


Dus dan komen we nu eindelijk bij de grote vraag, wat kost een trouwfotograaf? (op basis van 6 uur fotografie in mijn werkgebied)


  • Een hobbyfotograaf is tussen de 0 en 2 jaar aan het fotograferen heeft in totaal 0 tot 10 bruiloften gefotografeerd
    De hobby fotograaf is geen beroepsfotograaf, geen kvk inschrijving en maar weinig van bovengenoemde kosten moeten worden betaald of afgedragen. Het tarief voor de hobby fotograaf ligt tussen de €0 en €900 euro.
  • Een startende pro is 3 tot 5 jaar beroepsfotograaf en staat als zijnde ingeschreven bij de kvk en heeft alle bovengenoemde kosten. De startende pro heeft gemiddeld 50 tot 100 bruiloften gefotografeerd. Met een gemiddeld tarief van €1200 tot €1500
  • Een pro is 5 tot 10 jaar beroepsfotograaf en heeft eveneens alle bovenstaande kosten en natuurlijk een inschrijving bij de kvk + een derde back-up camera (wel zo fijn als één het begeeft). Een pro heeft tussen de 100 en 500 bruiloften gefotografeerd. Met een gemiddeld tarief van €1500+


Maar nu is het wel zo dat je weet: 'Wanneer de prijs hoger is, de fotograaf meer ervaring heeft, kwalitatieve albums levert en alles goed op orde heeft!'.

Ik heb al eens een blog geschreven over waar je op moet letter als je een trouwfotograaf zoekt en lees ook die even door, zo kom je niet met trouwfoto's te zitten die mislukt zijn.  Weet je?  Ik ben trots op wat ik doe, voel mij vereerd als ik jullie trouwdag mag komen vastleggen en ben ontzettend gelukkig dat ik hiervan mijn werk heb kunnen maken. Mijn werk word gewaardeerd, ik krijg ontzettend gave reacties van mensen face-to face, reviews maar ook via de mail of app en precies daar werk ik voor om fijne beelden af te leveren die iets met je doen. Ik heb inmiddels vele internationale awards in de prijzenkast staan maar bovendien ben ik gek op wat ik doe en zal elke keer alles geven om er een gave dag en foto's van te maken en ik, ik zou nooit meer anders willen!


Dus Stiekem een kleine ode aan alle hardwerkende zzp'ers! Jullie zijn allemaal toppers!

LINK COPIED
Laatste posts