Feb 21, 2019
Groot blog 'Kiezen van je trouwfotograaf'

STIJL : WAT VINDEN JULLIE MOOI
Ik kan mij voorstellen dat wanneer je opzoek gaat naar een trouwfotograaf je eerst afgaat op de stijl van de fotograaf. Er zijn veel bruidsfotografen in Nederland en vrijwel elke fotograaf ongeacht niveau heeft een website. Het is daarom soms nogal overweldigend maar wees je bewust van het feit dat jullie potentiële fotograaf vrijwel altijd een kennismaking wil doen, deze zijn eigenlijk altijd VRIJBLIJVEND! Mijn tip is om een mapje aan te maken en daar al jullie ideeën in te zetten. Wil je veel geposeerde foto's, journalistieke foto's of juist een tussenweg hierin. Het één hoeft namelijk het ander niet uit te sluiten. Wat spreekt jullie aan en wat past bij jullie als persoon, en je weet het toch pas echt als je ook daadwerkelijk de fotograaf ontmoet, want die persoonlijkheid is oh zo belangrijk. 

BUDGET : WIE IS DÉ BRUIDSFOTOGRAAF VOOR ONS BINNEN BUDGET

Jaaa! Jullie hebben fotografen gevonden die jullie aanspreken qua stijl! Dan ik het nu tijd om te kijken of dit past binnen jullie budget. Het is belangrijk om van te voren met je fotograaf te bespreken welke kosten er in rekening worden gebracht en wat je er voor krijgt, moet je bijvoorbeeld de fotografie betalen op de dag zelf en daarnaast nog de kantoor kosten of misschien is dat inbegrepen, hoe zit het met de reiskosten en krijg je wel of niet een professioneel album. Misschien heb je een bedrag gereserveerd voor de fotografie misschien ook niet, dat is natuurlijk heel persoonlijk!  

Het is geen geheim dat een groot deel van een trouwbudget besteed word aan de fotograaf, dit was bij mijn eigen bruiloft ook zo. Kies een fotograaf die helemaal aansluit bij jullie wensen! Ik kan niet in jullie portemonnee kijken, maar zoals ik tegen velen zeg kies niet voor jullie tweede keuze!   


WAT KRIJG JE :  PROFESSIONALITEIT & KWALITEIT

Oh man, wat heb ik een boel verhalen gehoord van mensen die spijt hebben gehad van hun fotograaf.  Onduidelijkheid over de aantal foto's, logo's op foto's of op klein formaat en de rest moet je bij bestellen. Maar ook verhalen over de kwaliteit van het afgeleverde product en zelfs lege accu's of geen kaartje in de camera. compleet mislukte reportages, geen verzekeringen, geen back up systeem bij ongevallen van de fotograaf, noem maar op. Natuurlijk zit een ongeluk in een klein hoekje, fotografen zijn ook gewoon mensen. Maar je kan als fotograaf zeker je best doen om foutjes te voorkomen. Een beroepsfotograaf zal altijd beter voorbereid zijn op mogelijke tegenslagen dan een (gratis)hobbyist. Hoe heeft jullie potentiële fotograaf alles geregeld?

Kijk ook bij fotografen die je interessant vind of er meer foto's te zien zijn van 1 reportage te zien zijn i.p.v alleen de mooiste in een portfolio. Bijvoorbeeld via een blog, in mijn geval bestaat mijn portfolio uit fotoverhalen (meerdere foto's van 1 reportage of fotosessie). Iedereen kan wel een paar mooie foto's maken, maar het gaat er juist om dat een reportage van a tot z goed is.

Al deze kleine dingen hebben invloed op de kwaliteitsbeleving. Ik ben zelf van de zo min mogelijk poespas. Ik wil graag dat je kunt genieten van de foto's op je eigen manier, net als alle andere professionele fotografen heb ook ik algemene voorwaarden, altijd handig om even door te lezen natuurlijk bij elke fotograaf.

GEVOEL : DIE BEFAAMDE KLIK

En dan, Ja en dan heb je een aantal fotografen gevonden waarvan je de foto's super gaaf vind en weet je wat minstens zo belangrijk is? Dat je je fotograaf een leuk mens vind. Iemand waarvan je denk hé die snapt wat ik bedoel, bij diegene zijn wij en onze trouwdag in veilige handen (dit komt goed gevoel). Ik kan over de befaamde klik geen tips geven, dit is puur een gevoel. Dat word een kennismakingsgesprek plannen! Bij mij is een kennismaking altijd gratis, tja je wil toch weten wie de fotograaf is.

ALLES UITGEZOCHT? BOEKEN MAAR DIE FOTOGRAAF!

Nu alles duidelijk is en je weet wat je wilt, er een kennismakingsgesprek is geweest er een klik en vertrouwen is kun je overgaan tot het boeken. De meesten van ons werken met een reserveringsbedrag en sommigen met een contract (of automatische algemene voorwaarden) zodat de afspraken van beide kanten vastliggen. Veel succes en plezier met het plannen van jullie bruiloft! 


Hopelijk vinden jullie in mij of een collega, DE fotograaf voor jullie trouwdag. Settel niet voor het minste je trouwdag is speciaal en verdiend het om bewaard te worden.


LINK COPIED
Check mijn beschikbaarheid