Interview de fotofabriek

De Groningse Karen Velleman, eigenaresse en fotografe van Karen Velleman Fotografie, is fulltime werkzaam als trouw- en lifestyle fotograaf. Van hobbyfotograaf is zij ontpopt tot een ware professional met vele awards en prijzen. Zo heeft ze een Weddison Award gewonnen in de categorie bruiloftfotografie. 

wGLj1R3Utqx

Op welke leeftijd ontdekte jij jouw passie voor fotografie?

Als ik terugdenk, was ik altijd al degene die een klein digitaal cameraatje meenam overal naar toe. Toen ik een jaar of 15 was en een spiegelreflexcamera kocht, bloeide de liefde pas echt op. Want wauw! Wat kan je veel doen! Net als iedereen die zo’n camera koopt, snapte ook ik niets van al die knopjes. Gelukkig geloof ik echt in ‘leren door te vallen en weer op te staan’ en dat ik daarbij mooie foto’s kon maken was de grote drijfveer. Op het moment dat ik merkte hoeveel soorten emoties mijn foto’s bij mensen los konden maken en ik er zelfs prijzen won, wist ik dat ik fotograaf moest worden. Foto’s maken en hierbij prachtige mensen ontmoeten is echt waarvoor ik leef. Ik ben blij dat ik zo’n grote passie heb mogen vinden.

Hoe ben je in de fotografie terecht gekomen?

Ik begon fotografie pas echt te begrijpen en te waarderen toen ik Henk ontmoette, een doorgewinterde fotograaf. Hij vond het prachtig om mij alle ins en outs in de fotografie uit te leggen en te laten zien. We gingen samen op pad om foto’s te maken en ik vond het geweldig. Toen mijn zelfvertrouwen meer groeide begon ik opdrachten aan te nemen en echt te ontdekken waar ik als fotograaf blij van word.

43sxeKUMAQm

Je bent actief bezig met verschillende typen fotografie, zoals bijvoorbeeld trouwfotografie maar ook babyfotografie. Welke vorm is nou écht jouw favoriet?

Ik vind dit zo’n leuke vraag, deze vraag is één van de meest gestelde vragen. Eigenlijk is iedereen hier nieuwsgierig naar en dat snap ik ergens wel. Ik ben gek op connecties, liefde en momenten. Weet je wat daar het mooie van is? Die zijn overal! Het gaat mij echt om de essentie van de mensen, de plek en het moment tijdens een fotosessie of reportage. Gewoon heerlijk zoals je bent, op een plek die je te gek vindt en doet waar je van houdt.

Het gaat mij echt om de essentie van de mensen, de plek en het moment tijdens een fotosessie of reportage.

hgOi3FDCrLR

Ook maak je ‘girlboss’ foto’s, wat houdt dat precies in?

Naast dat ik toffe bruiloften, liefdevolle stellen en prachtige kleine baby’s met hun wiebelteentjes fotografeer, ben ik gek op vrouwelijke ondernemers. Dit komt omdat ik zelf een vrouwelijke ondernemer ben. Een heuse girlboss dus! Ik ben benieuwd naar hun reis richting hun doel, waar zij hun girlpower weghalen, wat zij willen laten zien en willen delen met de wereld en hun klanten en biedt hun fotografie waarbij ze zichzelf, hun bedrijf en/of werkproces in volle glorie kunnen laten zien.

Ik wil mijzelf altijd blijven uitdagen en niet vastroesten in wat ik al weet.

R6U84QSHbuh

Is er nog een vast ritueel wat je doorloopt, voordat je de perfecte foto kunt maken?

Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om het een ritueel te noemen, maar als ik er zo over nadenk is dat het natuurlijk wel. En dat ritueel begint al met het contact die ik met iedereen heb, aan de hand van het contact maak ik altijd schetsjes. Waarom ik dat doe? Ik wil mijzelf altijd blijven uitdagen en niet vastroesten in wat ik al weet. Ik gooi mijn camera harnas over mijn schouder en ga naar de bruidsreportage of fotosessie. Eenmaal aan gekomen laat ik mij inspireren door degene die ik fotografeer, de locatie en het moment. We wandelen en kletsen met elkaar, ik maak testfoto’s want je moet toch vaak even wennen dat er ineens een fotograaf bij is. Ik zoek interessante plekjes op en schroom mij niet om te zeggen dat het niet interessant genoeg is of juist heel enthousiast te roepen dat het geweldig is. Ik geef aanwijzingen waar nodig om zo de connectie, emoties en liefde vast te leggen. Terwijl ik altijd opzoek ben naar het licht en die kleine momentjes; die ene blik, knuffel, traan of glimlach.

4YaJGT7BLH5

Welk materiaal vind je zelf het mooist om jouw foto’s op af te drukken?

De meeste klanten willen canvas. Naar mijn mening komen foto’s hierop maar slecht tot hun recht, door de structuur die canvas heeft. Natuurlijk mag je dit mooi vinden maar voor aan de muur en voor mijzelf op bruidsbeurzen zou ik voor forex gaan. Het is stevig, de foto’s houden hun scherpte en komen zo veel beter tot hun recht. Al is een mooie grote poster afdruk ook gaaf. Voor afdrukken, vooral van meerdere foto’s van bijvoorbeeld een bruiloft, zou ik altijd voor een lay-flat album gaan. Wil je de afdruk luxer laten lijken? Dan is een mooie brede witte rand niet weg te denken.

Confidence is king, je moet zelf eerst geloven dat je getalenteerd bent voordat anderen dat zullen doen.

rY4vMlSJ0Nw

Wat wil je beginnende fotografen meegeven?

Wacht niet totdat je er klaar voor bent want dat moment gaat nooit komen. Voel het geluk wanneer je je foto te gek vind en vraag jezelf altijd af wat je nog meer in je mars hebt. Hoe moeilijk het ook is, vergelijk je zelf niet met andere fotografen, je weet niet welk pad zij hebben belopen om te komen waar ze nu zijn (maar schroom je niet om je te laten inspireren). Daarnaast zijn bijvoorbeeld palen uit en door iemands hoofd echt een no go, even opletten dus als je een foto maakt! Ga op pad en maak foto’s en fotografeer en probeer alles waarvan je denkt ‘’dit is te gek’’ tot dat je vele jaren later denk ‘’wauw!’’ Ik weet wat ik te gek vind en zelfs dan, blijf leren. Confidence is king, je moet eerst in jezelf geloven en geloven dat je getalenteerd bent voordat anderen dat zullen doen. Tot slot wil ik de beginnende fotograaf als tip meegeven; druk je favoriete foto’s af! Er is echt niets mooier dan ze vast te houden.

LINK COPIED
Laatste posts